top of page

Wat zijn de resultaten van de waterzuiveringstesten bij BASF?


BASF Antwerpen is één van de drie partners die meewerkte aan het onderzoek van IMPROVED. Momenteel gebruikt BASF de techniek ionuitwisseling om het Biesbosch water te zuiveren tot gedemineraliseerd water. Om de beste waterzuiveringsmethode te vinden, werden verschillende waterbehandelingstechnieken gedurende een drietal maanden op het Biesbosch water getest.

De testen bij BASF waren gericht op duurzame methoden voor de productie van ketelvoedingswater met behulp van Biesbosch water als voeding en als hergebruik van condensaten. Op Biesbosch water vertoonden omgekeerde osmose en ionuitwisseling het grootste potentieel. Omgekeerde osmose had ten opzichte van de meer traditionele ionuitwisseling ook het voordeel dat er een betere verwijdering van organische stoffen was.

Omgekeerde osmose vertoonde daarnaast een groot potentieel voor hergebruik als ketelvoedingswater en dit voor een van de meer gespecialiseerde condensaten (F200). Die bevatten laagmoleculaire neutrale componenten die niet kunnen worden verwijderd met het bestaande ionenuitwisselingsproces.

Voor de retourcondensaatstroom (GDW) zorgde een configuratie van sterk zure kationen harsen gevolgd door een zuivering met een gemengd bed, voor een optimaal resultaat en dit zowel op het vlak van productkwaliteit als economisch gezien. De sterke zure kationenuitwisselingsharsen kunnen gemakkelijk de ammoniak verwijderen die in de stroom aanwezig is, terwijl de gemengde bedharsen het water zuiveren alvorens opnieuw te gebruiken als ketelvoedingswater.

Benieuwd naar de volledige testresultaten? Lees hier het rapport (in Engels).

Foto: © Michel Wiegandt


bottom of page