top of page

Mobiele testinstallatie bij Yara: taak volbracht

Een beknopt overzicht van de onderzoeksresultaten van de mobiele testinstallatie bij kunstmeststoffabrikant Yara werd opgenomen in het dossier waterhergebruik van het magazine Aquarama.

Per jaar gebruikt Yara ongeveer 3,8 miljoen kuub oppervlaktewater uit de Biesboschregio en grondwater vanuit een waterwingebied op grondgebied van dorp Sint Jansteen.

Yara wil uiteindelijk zo effectief mogelijk water hergebruiken door ook componenten zoals stikstof terug te winnen. Hiervoor werden gedurende vijf maanden twee condensaatstromen getest. De eerste stroom bevat vooral ammoniumnitraat. De tweede met name ammonium, primaire alcoholen en het additief MDEA. Dit is een wasvloeistof die in het ammoniakproductieproces wordt gebruikt.

Het uiteindelijke doel is om in het productieproces de stikstofcomponenten – ammonium, nitraat en MDEA – te hergebruiken.

De mogelijkheden van de volgende drie zuiveringstechnieken werden getest: omgekeerde osmose, elektrodialyse en membraandestillatie. Membraandestillatie zorgde voor de beste en meest constante verwijdering van het ammoniumnitraat in de eerste stroom. Voor de tweede stroom werd de membraandestillatie techniek uitgebreid met stripping. MDEA en ammonium werden goed verwijderd door de drie technieken. Aan de hand van de opgedane kennis wil Yara komen tot een installatie op grote schaal. De definitieve keuze voor één van de technieken werd nog niet gemaakt, wel zal er altijd een extra zuiveringsstap na de hoofdtechnologie worden toegevoegd.


bottom of page